Nieuws

donderdag 07 februari 2019

Boosheid over vergoeding slachtoffers chroom-6: 'Dit is een fooi'

Ze zijn boos, de mensen die tussen 2004 en 2010 in een NS-werkplaats in Tilburg in contact zijn gekomen met het giftige antiroestmiddel chroom-6. Ze zijn ontevreden over de schadevergoeding die de gemeente Tilburg en NS ze willen geven: 7000 euro per persoon, met daar bovenop maximaal 40.000 euro voor wie er ziek van is geworden. De slachtoffers willen meer.

"Ze bekennen wel schuld, maar ze laten het niet merken", zegt Henriëtte Klomp, één van de slachtoffers. "Ik vind het een fooi." Een andere gedupeerde noemt het bedrag een lachertje. "De menselijke gezondheid is dus 7000 euro waard. Te belachelijk voor woorden."

Niet akkoord

Natascha van de Put, die een aantal slachtoffers begeleidt, zegt dat ze niet akkoord gaan met de hoogte van het bedrag. Jean-Louis van Os, die ongeveer 80 gedupeerden als advocaat bijstaat, zegt dat het gezondheidsaspect nu onderbelicht blijft. De slachtoffers willen uitsluitsel en meer zekerheid over hun gezondheid, zegt hij.

"De afgelopen jaren is stelselmatig tegen hen gezegd dat hun gezondheidsklachten, zoals bloed overgeven, niet aan chroom-6 gerelateerd zijn", zegt Van Os. Wat hem tegen de borst stuit, is dat de experts die de diagnose stelden, straks mogelijk ook in het deskundigenpanel zitten dat een oordeel moet vellen over slachtoffers die een hogere schadevergoeding eisen.

'Verregaande erkenning ontbreekt'

"Het probleem met chroom-6-klachten is dat ze lastig te relateren zijn aan een bepaalde ziekte", zegt Van Os. "Nu ontbreekt voor de slachtoffers een verregaand onderzoek naar hun gezondheid, een verregaande erkenning van hun klachten."

Daarvoor is meer geld nodig dan de 10 miljoen euro die de gemeente Tilburg en de NS samen voor hen willen uittrekken, zegt hij. "Het stellen van zo'n maximum is raar", zegt Van Os. "Je weet toch niet wat er gaat gebeuren met iemands gezondheid?"

'Ruim gebaar'

Letselschadespecialist Yme Drost vindt het positief dat alle 800 betrokkenen, ziek of niet, 7000 euro krijgen. Defensie, dat met eenzelfde kwestie te maken had, 'zou er een voorbeeld aan kunnen nemen', zegt hij: daar komt maar een beperkte groep mensen in aanmerking voor compensatie. Drost omschrijft de regeling als een 'ruim gebaar' van de gemeente Tilburg en de NS.

De gemeenteraad van Tilburg moet de regeling op 18 februari nog goedkeuren. Slachtoffers die vinden dat ze recht hebben op een hogere vergoeding, kunnen ook altijd nog naar de rechter stappen. Maar zo'n procedure is ingewikkeld en kan jaren duren. Probleem is vaak dat het verband tussen een aandoening en het werken met chroom-6 moeilijk is aan te tonen.

Bron: RTL Nieuws

Terug naar het overzicht

Recht op schadevergoeding?

Beantwoord binnen 1 minuut 6 vragen en bereken uw kans op een schadevergoeding

Schadevergoeding mogelijk?