Nieuws

vrijdag 04 oktober 2019

4 doden door Listeria besmetting producent Offerman

De listeriabesmetting van vleeswaren van producent Offerman heeft aan drie mensen het leven gekost. Ook is een ongeboren baby overleden. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Daarnaast zijn er twintig mensen in de afgelopen twee jaar ziek geworden van vlees van de leverancier.

De NVWA bevestigt aan RTL Nieuws dat het al langer rommelt bij Offerman, de leverancier van het vlees. Bij één van hun productlocaties is een mogelijke aanwezigheid van de listeriabacterie gevonden, waardoor supermarkten als Jumbo en Aldi en groothandelaren als Sligro, Bidfood en Versunie gisteren hebben besloten om een deel van hun verpakt vlees terug te trekken. 

Jumbo vraagt klanten om gekocht vlees niet te eten en terug te brengen naar de winkel. "Vleeswaren die nog in de schappen liggen zijn veilig om te consumeren", zegt de supermarktketen in een verklaring.

Aldi heeft vier producten moeten terugtrekken.

Maatregelen

Deze mogelijke besmetting is aan het licht gekomen na meldingen van ziektegevallen door de GGD en het RIVM. Toch had het NVWA het bedrijf al eerder in de gaten. "We hebben onderzoek gedaan, maar maatregelen bij het bedrijf hebben onvoldoende effect gesorteerd", zegt een woordvoerder van de NVWA.  

Er zijn de afgelopen maanden al extra inspecties uitgevoerd bij Offerman, omdat ze de indruk hadden dat bepaalde zaken niet orde waren.

Gevaar voor zwangere vrouwen 

Volgens het Voedingscentrum zijn er jaarlijks 70 tot 100 besmettingen met de listeriabacterie bekend. Mensen met een normale afweer merken er soms niks van of krijgen alleen milde griepachtige verschijnselen. Voor baby's, ouderen, mensen met een zwakke afweer kunnen de gevolgen een stuk ernstiger zijn, zoals bloedvergiftiging, hersenvliesontsteking, ontsteking van de binnenwand van het hart, maagdarminfecties en infecties van huid en ogen.

Ook zwangere vrouwen moeten goed oppassen. Bij hen kan een infectie leiden tot een miskraam of vroeggeboorte. Om dezelfde reden wordt voor zwangere vrouwen kaas van rauwe melk, gerookte vis of rauwe dierlijke producten afgeraden. Die producten hebben een verhoogde kans op een besmetting met listeria.  

Bron: RTL nieuws

Terug naar het overzicht

Recht op schadevergoeding?

Beantwoord binnen 1 minuut 6 vragen en bereken uw kans op een schadevergoeding

Schadevergoeding mogelijk?