Nieuws

donderdag 09 november 2017

Aerotoxisch syndroom in de luchtvaart

Zwijgplicht voor KLM-piloot met 'aerotoxisch syndroom'

KLM houdt aerotoxisch syndroom in het oog: 'Gezondheid personeel belangrijk'

 

KLM heeft een oud-piloot het zwijgen opgelegd. Willem Felderhof is zijn baan kwijt door chronische gezondheidsklachten, zoals hoofdpijn, evenwichtsstoornissen en een vertraagde reactiesnelheid. Volgens zijn neuroloog worden die klachten veroorzaakt door het aerotoxisch syndroom.

Felderhof kreeg 300.000 euro ontslagvergoeding van KLM. Dat bedrag moet hij volledig terugbetalen als hij uit de school klapt over 'zijn mening, visie en de feiten met betrekking tot de luchtkwaliteit in KLM-vliegtuigen in verband met zijn gezondheidsklachten, de arbeidsomstandigheden en het 'aerotoxic syndroom''', staat in het zwijgcontract waar tv-programma Zembla de hand op heeft weten te leggen. 

Het aerotoxisch syndroom is een niet-erkende ziekte, veroorzaakt door giftige dampen die in een vliegtuig hangen. Toch twijfelt neuroloog Gerard Hageman van het Medisch Spectrum Twente niet aan het bestaan ervan. Hij noemt Felderhof 'een van de best gedocumenteerde gevallen'. "We hebben nu zeker tientallen mensen waarvan wij overtuigd zijn dat zij dat aerotoxisch syndroom, zoals het dan heet, dat zij dat hebben."

Klachten veroorzaakt door olielekkage

Hoogleraar toxicologie Jacob de Boer vertelde in 2013 dat het probleem wordt veroorzaakt door olielekkage in de motor. "De lucht in de cockpit komt via de straalmotoren binnen. Dat is gedurende vlucht vaak niet zo'n probleem. Maar als het vliegtuig gaat landen, dan lekken heel veel vliegtuigen bij de straalmotor een beetje olie. Het gas dat daar vandaan komt is giftig en komt de cabine in. Heel veel cabinepersoneel wordt daar onwel van."

Dat is volgens De Boer ook een reden dat veel piloten met zuurstofkapjes op landen. Piloten kunnen er namelijk heel ziek van worden: 'Het is iets wat opbouwt in je lichaam. Piloten kunnen er heel ziek van worden: als ze gevoelig zijn voor de stof dan krijgen ze MS-achtige klachten, last van tunnelvisie en andere klachten.'

Je kunt last van de volgende symptomen krijgen:

  • geheugenproblemen
  • duizeligheid
  • desoriëntatie
  • misselijkheid
  • ademhalingsmoeilijkheden
  • neurologische problemen

KLM en de Nederlandse overheid erkennen het aerotoxisch syndroom niet. KLM ontkent dat er sprake is van een verband tussen Felderhofs gezondheidsklachten en de cabinelucht. De schikking is volgens de luchtvaartmaatschappij bedoeld om de 'voortslepende discussie' te beëindigden. "Het is in veel organisaties gebruikelijk om in een beëindigingsovereenkomst met een werknemer een geheimhoudingsbeding op te nemen", laat KLM weten aan Zembla.

Bron: RTL nieuws

 

 

Terug naar het overzicht

Recht op schadevergoeding?

Beantwoord binnen 1 minuut 6 vragen en bereken uw kans op een schadevergoeding

Schadevergoeding mogelijk?