Nieuws

maandag 10 april 2017

Belastingdienst claimt deel uitkering letselschade

Radar besteedde 10 april 2017 aandacht aan vermogensbelasting bij letselschade. Hoe kan het dat je vermogensbelasting moet betalen zonder dat je vermogen hebt. Dit kan letselschade slachtoffers overkomen. Als de letselschade zaak is afgehandeld en een bedrag wordt uitgekeerd.

Letselschade slachtoffers die na lang procederen een uitkering ontvangen kunnen opnieuw slachtoffer worden. Want de Belastingdienst kan langskomen. Per jaar komen er ongeveer 500-700 letselschade slachtoffers bij.

Het kan voorkomen dat bij sluiting van het dossier de schade naar de toekomst wordt berekend. Met andere woorden letselschadeuitkering voor rest van leven

Heeft het letselschade slachtoffer bijvoorbeeld huishoudelijk hulp nodig. Maar ook het slachtoffer voor de rest van het leven een tuinman nodig heeft. In de berekening wordt ook het gemis van het inkomen meegenomen. Het uitrekenen van de hoogte van een letselschade vergoeding is niet eenvoudig.

Met de berekening wordt het kapitaal bepaald wat nodig is om alles te compenseren. Dit bedrag wordt vervolgens in één keer uitgekeerd.

Dan komt een nare verassing

De Belastingdienst komt met een brief. Er is sprake van een vermogen. Daarover moet belasting betaald gaan worden. De Belastingdienst ziet de letselschade uitkering als vermogen. Daarover zal de komende jaren belasting betaald moeten worden.

Hier lopen vele letselschade slachtoffers tegen aan. Het bedrag dat ze ontvangen om toekomstige kosten te kunnen dragen wordt als vermogen gezien. Door het betalen van de belasting over het ontvangen bedrag slinkt dit bedrag sneller dan verwacht.

Sinds 1 januari 2013 is er sprake van een vermogensinkomen toets. Letselschade slachtoffers die en bedrag als vergoeding hebben ontvangen krijgen met deze toets te maken. Volgens de toets is er sprake van vermogen.Voor de ziektekostenregelingen als AWBZ en WMO geldt sinds de genoemde datum een vermogensbijtelling. Hierdoor moeten letselschade slachtoffers een hoger eigen bijdrage betalen voor bijvoorbeeld thuiszorg. Deze wetswijziging zorgt voor veel onrust. Want het is nu onzeker of het ontvangen bedrag voor de letselschade wel voldoende is.

Dit is een complexe materie. Want door het wegvallen van bepaalde toeslagen moeten letselschade bedragen worden bijgesteld. Het Verbond van Verzekeraars laat weten dat verzekeraars hier al rekening mee houden. Maar het lastig om het precieze bedrag aan letselschade compensatie te berekenen.

Er wordt nu onderzocht of een wetswijziging mogelijk is.

Bron: Tros Radar. U kunt hier deze uitzending terugkijken. 
 

Terug naar het overzicht

Recht op schadevergoeding?

Beantwoord binnen 1 minuut 6 vragen en bereken uw kans op een schadevergoeding

Schadevergoeding mogelijk?