Nieuws

dinsdag 28 november 2017

Dodelijke medische missers in ziekenhuizen licht gestegen.

1035 mensen overleden door medische missers.

Tussen half 2015 en half 2016 zijn in ziekenhuizen 1035 mensen overleden door medische missers. Dat zijn er 67 meer dan bij de vorige meting, maar de onderzoekers noemen die lichte stijging 'niet-significant'.

Het betekent dat 3,1 procent van de in het ziekenhuis overleden patiënten met zo'n medische misser te maken heeft gekregen: 'zorggerelateerde schade' die waarschijnlijk had kunnen worden voorkomen. Ze overleden 'mede omdat iets in de behandeling of het zorgproces niet goed is gegaan', blijkt uit het vandaag verschenen rapport Monitor Zorggerelateerde schade [pdf]

Ingrepen die grote technische vaardigheden eisen van de artsen, gaan relatief vaak fout. De onderzoekers noemen medische missers bij maag-darmchirurgie als voorbeeld, net als het plaatsen van gewrichtsprotheses. "Hierbij speelt het toepassen van (nieuwe) medische technologie een rol", is de verklaring.

Verbetering

Bij het plaatsen van infusen en katheters en andere verpleegkundige handelingen ging het beter dan tijdens de vorige meting, in 2011/'12. De invoering sindsdien van het elektronisch patiëntendossier is volgens de onderzoekers een pluspunt: het is 'een belangrijke voorwaarde voor veiligheid als patiënten door verschillende zorgverleners worden behandeld'.

Het onderzoek is uitgevoerd in negentien willekeurig geselecteerde ziekenhuizen. Daarbij werden de dossiers van 2846 patiënten bekeken die in het ziekenhuis overleden. Bij het eerste onderzoek (2004) waren dat er nog 1735 en vier jaar later ging het om 1960 vermijdbare sterfgevallen.

Spectaculaire daling

Sindsdien daalde het aantal spectaculair: in 2011/'12 waren het er 968. Dat is volgens de onderzoekers mede te danken aan de invoering van VMSzorg, het programma voor de gezondheidszorg waarin de patiëntveiligheid is geregeld. Volgens de onderzoekers kan het aantal vermijdbare sterfgevallen in ziekenhuizen nog verder omlaag.

bron: RTL nieuws

Denkt u als patiënt dat er bij u ook een medische misser heeft plaatsgevonden? Neem dan contact op met een van de medewerkers van Teunissen letselschade. Wij kijken vrijblijvend naar uw medisch dossier, waarna wij een inschatting kunnen maken of er een medische misser heeft plaatsgevonden.

Bel direct: 0495633600 of vul het contactformulier op onze site in, dan bellen wij u zo snel als mogelijk terug.

Terug naar het overzicht

Recht op schadevergoeding?

Beantwoord binnen 1 minuut 6 vragen en bereken uw kans op een schadevergoeding

Schadevergoeding mogelijk?