Nieuws

maandag 16 juni 2014

Honderden kankerpatiënten niet goed bestraald in Maastricht

Foutieve bestraling

Bijna 350 vrouwen met baarmoederkanker hebben sinds 1995 mogelijk een te lage dosis straling gekregen in de Maastrichtse Maastro Clinic. Dat heeft de kliniek dinsdagmiddag bekend gemaakt.

Apparatuur

Het gaat om patiënten die inwendig bestraald zijn. De bestralingsapparatuur was volgens de kliniek niet goed afgesteld. Het medisch bedrijf is erg geschrokken van het nieuws en heeft alle patiënten inmiddels geïnformeerd en zijn excuses aangeboden. Ook is de Inspectie voor de Gezondheidszorg op de hoogte gebracht.

Bijna 100 patiënten die de afgelopen vier jaar zijn behandeld en mogelijk te weinig bestraald zijn, worden de komende tijd extra gecontroleerd. Alle andere gevallen zijn ouder dan vier jaar en zij lopen geen risico meer, zegt de kliniek.

Terugkeer kanker

Inwendige bestraling vindt plaats na een operatie. Het gaat om de zogeheten brachytherapie. Deze vorm van bestraling wordt na een operatie voor baarmoederhalskanker in sommige gevallen verricht als aanvullende behandeling. Het moet de terugkeer van kanker op de plaats van de operatie te verkleinen.

Als de kanker wel op die plek terugkeert, gebeurt dat doorgaans binnen drie tot vier jaar. Dat is ook de reden dat de bijna 350 patiënten die langer dan 4 jaar geleden onjuiste brachytherapie hebben gehad, niet worden teruggeroepen voor controle.

Volgens Maastro Clinic is de te lage dosis straling tijdens deze behandeling niet van invloed op de kans op uiteindelijke genezing. De afwijking in de bestraling kwam onlangs aan het licht, toen nieuwe apparatuur in gebruik werd genomen.

Inspectie

De Inspectie voor de Gezondheidszorg bevestigt de melding van de Maastro Clinic en zegt de zaak in onderzoek te hebben.

Terug naar het overzicht

Recht op schadevergoeding?

Beantwoord binnen 1 minuut 6 vragen en bereken uw kans op een schadevergoeding

Schadevergoeding mogelijk?