Nieuws

dinsdag 17 december 2019

Slachtoffers van bedrijfsongevallen; ze zien vaak de gevaren niet meer!

 

Vorig jaar vielen bij bedrijfsongelukken 71 dodelijke slachtoffers. Een jaar daarvoor waren het er nog 54. Vooral in de bouw (20), vervoer en opslag (11), reparatie van auto’s (11) en industrie (10) gaat het vaak mis.

In totaal kreeg de Inspectie SZW vorig jaar 4368 meldingen van een arbeidsongeval, 156 meer dan een jaar ervoor (4212 in 2017). Ook verliezen mensen vaak vingers of ledematen door een ongeval met een machine op hun werk. Zo’n 280 per jaar blijkt uit onderzoek van het RIVM.

Vaak is een ongeval het gevolg van een onveilige situatie die al langere tijd bestaat. Werknemers die met de machines werken, raken gewend aan de gevaarlijke situatie. Op een gegeven moment zien ze de gevaren niet meer.

Bedrijven zijn verplicht om ernstige bedrijfsongevallen te melden. Doen ze dat niet dan riskeren ze een boete van 50.000 euro. Bij meldingen van ernstige ongevallen kijkt de Inspectie SZW of verder onderzoek nodig is. Is het ongeval het gevolg van nalatigheid van de werkgever, dan kan ook een boete worden opgelegd. Afhankelijk van de ernst van de overtreding kan die variëren van een paar honderd tot tienduizenden euro's.

Bron: RTL Nieuws

Terug naar het overzicht

Recht op schadevergoeding?

Beantwoord binnen 1 minuut 6 vragen en bereken uw kans op een schadevergoeding

Schadevergoeding mogelijk?