Nieuws

donderdag 08 april 2021

'Spoorwerkers staan bloot aan kankerverwekkende stof'

Mensen die aan het treinspoor werken in Nederland worden al zeker tien jaar lang blootgesteld aan te hoge concentraties kankerverwekkend kwartsstof. Dat meldt televisieprogramma Zembla.

Het tv-programma baseert zich op vertrouwelijke onderzoeksrapporten die in opdracht van ProRail en de spooraannemers zijn gemaakt.

Kwartsstof kan vrijkomen tijdens werkzaamheden met spoorballast, dat zijn de stenen die op het spoor liggen.

Overtreden de wet

ProRail zou al meermaals in rapporten geadviseerd zijn om de stenen te vervangen door kwartsstofvrije stenen of door stenen met minder kwartsstof, maar zou dit advies niet hebben opgevolgd. Daarmee overtreden ze volgens de rapporten en deskundigen al jarenlang de wet en voldoen ze niet aan de zorgplicht.

Het risico zit in zogenaamd respirabel kwartsstof. Deze zwevende stof dringt door tot in de terminale bronchiën en in de longblaasjes.

Experts noemen respirabel kwarts een sluipmoordenaar omdat mensen jaren na blootstelling ernstige longziektes of zelfs longkanker kunnen krijgen.

Inspecteur-generaal Marc Kuipers van de Inspectie SZW, de voormalige arbeidsinspectie, zegt in de uitzending van Zembla dat er een onderzoek komt naar de kwestie.

"Laat ik het heel duidelijk maken: wat wij nu krijgen aan signaal op basis van deze rapporten is voor ons reden om zelf onderzoek te gaan doen. Voor ons is het van belang dat wij vooral kijken naar collega’s die er nu werken en die er morgen werken. Daar moeten we ons nu op focussen", aldus Kuipers.

RTL Nieuws / ANP

Terug naar het overzicht

Recht op schadevergoeding?

Beantwoord binnen 1 minuut 6 vragen en bereken uw kans op een schadevergoeding

Schadevergoeding mogelijk?