Nieuws

vrijdag 04 april 2014

Voorschot op schadevergoeding voor mensen met asbestose

Voorschot op schadevergoeding voor mensen met asbestose.

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) gaat mensen die lijden aan asbestose, een longaandoening door het werken met asbest, een voorschot op een eventuele schadevergoeding geven. Dat blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer.

Asbestose is een aandoening die behoort tot de pneumoconioses (stoflongen) waarbij verbindweefseling van de luchtwegen optreedt. De longcapaciteit neemt af, waardoor zich overbelasting van het hart kan voordoen. Asbestose wordt veroorzaakt door blootstelling aan asbest. Asbestose is een erkende beroepsziekte, maar men kan op veel manieren met asbest in aanraking komen omdat het in het verleden op zeer veel plaatsen is verwerkt.

Zonder beschermende kleding werken met asbest geeft asbestose

Asbestose ontstaat na langdurig hoge blootstelling aan asbest, of na kortdurende zeer hoge blootstelling, bijvoorbeeld bij explosies. Asbestose kan verergeren, ook wanneer geen blootstelling aan asbest meer plaatsvindt. De kans op asbestose neemt evenredig toe met de concentratie en duur van de blootstelling aan asbest. Veel personen met lichte vormen van asbestose vertonen geen aantoonbare longfunctieveranderingen.

De tijd tussen blootstelling aan asbest en openbaring van de ziekte is meestal 10 tot 20 jaar, maar sterk afhankelijk van de duur en intensiteit van de asbestblootstelling.

Slachtoffers krijgen in totaal 19.201 euro als voorschot. Als de werknemer al een schadevergoeding heeft ontvangen, dan moet het weer terugbetaald worden aan het kabinet. Asscher heeft het advies overgenomen van het Instituut voor Asbestslachtoffers.
Werknemers die kanker krijgen door asbest krijgen al een soortgelijke vergoeding. Mensen met asbestose krijgen de vergoeding pas na jaren van procederen.

Rechtszaak

Het voorschot van de minister kan nu gebruikt worden voor het aanspannen van een rechtszaak of voor de kosten bij een lopende zaak. Mocht de werknemer als gevolg van de ziekte eerder komen te overlijden, dan heeft die nog iets aan de schadevergoeding waar hij eventueel recht op zou hebben. Verzekeraars en werkgevers waren al wel overeengekomen dat er een vergoeding voor immateriële schade moest komen. Die kan oplopen tot ruim 55.000 euro

Terug naar het overzicht

Recht op schadevergoeding?

Beantwoord binnen 1 minuut 6 vragen en bereken uw kans op een schadevergoeding

Schadevergoeding mogelijk?